Training mindfulness voor leerkrachten en (jeugd)zorgmedewerkers

Deze cursus richt  zich op het ontwikkelen van mindfulness voor de leerkracht/medewerker en het toepassen van mindfulness oefeningen in de klas of de begeleiding. Het zorgt voor momenten van rust en helderheid, die nodig zijn om goed te blijven functioneren.  De essentie van mindfulness is aandacht en helder bewustzijn. Mindfulness gaat over optimaal aanwezig zijn vanuit een vriendelijke en nieuwsgierige houding. Dit bevordert de veerkracht.

Te verwachten effecten:

  • Aandachtig en geconcentreerd leren werken (voor jezelf en leerlingen/cliënten).
  • Het (anders) omgaan met gedachten, emoties en regulatie van gedrag voor jezelf en de leerlingen/cliënten.
  • Herkennen van stress en omgaan met prikkels en stress voor jezelf en je leerlingen/cliënten.
  • Het ontwikkelen van een bewuste, open en vriendelijke houding ten aanzien van jezelf en anderen.

Er wordt gebruik gemaakt van oefeningen, reflectie en theorie. De cursus is bovenal praktisch. De focus ligt op de toepassing in het dagelijks (werkende) leven.

Opbouw:

  • De eerste 5 lessen richten zich op het ontwikkelen van mindfulness bij de medewerker. Het uitgangspunt is: ” Be the change you wish to see in the world” (Ghandi).
  • De laatste 3 lessen is er aandacht voor toepassing in de begeleiding of op school en onderhoud na de cursus. Hiervoor wordt materiaal verstrekt.
  • Alle lessen starten met een mindfull moment om aanwezig te zijn bij de betreffende les en de drukte en prikkels van de dag achter je te laten. Vanuit rust en ontspanning ontstaat helderheid en kan men beter tot leren komen.
  •  De opbouw van de cursus vraagt dat de cursist elke les aanwezig is om optimaal te profiteren van de effecten en de mogelijkheden. Tussentijds oefenen in aandacht (gemiddeld minimaal vier keer week 10 minuten) versterkt de effecten en duurzaamheid.

Deze cursus wordt gemiddeld als “zeer goed “gewaardeerd door medewerkers blijkt uit 50 evaluaties. Het wordt veelvuldig beschreven door deelnemers als een ontspannen, praktische training met veel handvatten voor jezelf en voor de klas of leerlingen. Het geeft daarnaast inzicht, rust en bewustwording.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.