Mindfulness voor jezelf en leerlingen/cliënten

– Cursus 8 weken –

Praktische cursus mindfulness

Voor jezelf; leerkracht en begeleider
leerlingen/cliënten
Gelukkige leerkrachten en begeleiders veranderen de wereld! Na het volgen van deze cursus heb je concrete handvaten voor jezelf en leerlingen/cliënten om gezond, gelukkig en optimaal te (blijven) functioneren. Wat er ook gebeurt! 


Mindfulness 

Mindfulness betekent simpelweg bewust aanwezig zijn. Beoefening van mindfulness houdt in dat je vanuit een open en vriendelijke houding opmerkt wat er aan de hand is, van moment tot moment.

Mindfulness is het voelen van boosheid over een kwetsende opmerking. De diepe zucht van opluchting als iets echt goed is gelukt. Het ervaren van geluksmomenten en narigheid als deze er zijn. Zonder dat je meteen iets hoeft te veranderen of te doen om het gevoel vast te houden of weg te drukken. Je kiest zelf hoe je reageert. Vanuit rust, helderheid en vriendelijkheid.

Waarom?

Door mindfulness te beoefenen leer je flexibeler met lastige situaties om te gaan die ons (toch wel) overkomen. En daarbij weten wanneer je wel en niet invloed hebt en je hierop afstemmen. Je ontwikkelt het vermogen om je aan te passen aan stress en moeilijke omstandigheden. Niet alleen vanuit eigen ervaring, maar ook uit verschillende onderzoeken blijkt hoe mindfulness past bij de uitdagingen van de 21e eeuw.

Jij hebt dit werk gekozen omdat je kinderen wilt helpen en hen dingen wil leren. Een open, vriendelijke en niet oordelende houding komt niet alleen jezelf ten goede, maar ook de kinderen waar je mee werkt. 

“Mindfulness heeft voor mij opgeleverd dat ik meer vanuit rust en volledige aandacht reageer zonder bezig te zijn met de 10 anderen dingen die nog moeten gebeuren”

Lees meer ervaringen >


Wat leer je? 

Je ontwikkelt kennis, vaardigheden en houding om mindfulness in te voegen in het dagelijks (werkende) leven. Aan het einde van de cursus ben je in staat om eenvoudige oefeningen toe te passen in de klas of in de begeleiding van kinderen. 

Kinderen vinden het fijn om rustmomenten te ervaren en te leren hoe ze zich kunnen concentreren.

Welke effecten kun je verwachten?

  • Aandachtig en geconcentreerd leren werken voor jezelf en leerlingen/cliënten.
  • Gezond omgaan met lastige gedachten, emoties en stress.
  • Regulatie van gedrag voor jezelf en leerlingen/cliënten.
  • Omgaan met drukte in en om ons heen voor jezelf en leerlingen/cliënten.  
  • Het ontwikkelen van een bewuste, open en vriendelijke houding ten aanzien van jezelf en anderen. 

Hoe?

We beginnen bij het inschatten van jouw mate van mindfulness. Van daaruit neem je 8 weken de tijd om mindfulness te ontwikkelen. Aan de hand van een programma met theorie, oefeningen en reflectie werken we hier samen aan. De eerste 5 lessen richten zich op het ontwikkelen van mindfulness. De laatste 3 lessen is er ook aandacht voor toepassing in de begeleiding/klas en onderhoud na de cursus. Materiaal hiervoor wordt verstrekt.

Tussen les 6 en 8 verzorgt Lynn in overleg een kennismakingsworkshop van een halfuur voor jou en je leerlingen/cliënten. Het doel hiervan is het opstarten van de toepassing in de begeleiding of in de klas.

Voor wie?

Professionals in onderwijs, zorg en welzijn, die werken met kinderen van 4-12 jaar. Er is ruimte voor maximaal 10 deelnemers in een groep.    “Door mindfulness word ik steeds rustiger en vind ik aardig zijn leuk”

– Leerling groep 5 –

Lees meer ervaringen >

Reacties zijn gesloten.