Aandacht werkt!

– Training 8 weken –

Aandacht werkt!

Voor kinderen & jongeren
Kinderen groeien op in een tijdperk met veel mogelijkheden en prikkels. Dit kan hen overspoelen als ze niet weten hoe ze hiermee om  moeten gaan. Mindfulness beoefenen kan helpen om stevig in het leven te staan en gezond op te groeien.


Mindfulness 

Mindfulness betekent “met aandacht”. Je kunt je aandacht richten alsof je met een zaklamp schijnt. Zo kun je aandacht schijnen op een taak, maar ook op wat je voelt in je lichaam of welke emoties je ervaart.

Vaak zijn kinderen zijn van nature al mindful. Ze zijn  goed in het leven in het moment. Maar net als volwassenen, kunnen zij ook last hebben van onrust, stress en heftige emoties. Ook raken sommige kinderen makkelijk afgeleid. In het huidige digitale tijdperk is bij je taak blijven een enorme uitdaging voor jong en oud.

Mindfulness geeft kinderen handvaten om zelf te kiezen hoe ze omgaan met drukte in hun hoofd, pijn in het lichaam of onrust in de omgeving. Het kan hen helpen omgaan met moeilijke gebeurtenissen, zoals ruzie, scheiding van ouders of verlies van belangrijke anderen.

Waarom?

De essentie van leren is aandacht. Maar niet alleen het leren gaat beter door het beoefenen van mindfulness. Ook het zelfvertrouwen, de creativiteit, vriendelijkheid en het vermogen om op een goede manier taken uit te voeren en problemen op te lossen nemen toe. Het brein komt tot rust, de stressreacties nemen af. 

Effecten van een training kunnen zijn:

  • Concentratie neemt toe
  • Impulsief gedrag neemt af
  • Negatieve gedachten en piekeren doven uit
  • Ontspanning, rust en lekker slapen nemen toe
  • Angst en depressieve klachten nemen af
  • Vriendelijkheid en respect t.o.v. jezelf en anderen nemen toe, meer vertrouwen
  • Minder reactief gedrag op stress of gedrag van anderen.

“Ik voel me lekker rustig na de oefeningen en minder hyper”

– Leerling groep 4 –

Lees meer ervaringen >


Hoe?

De methode van Eline Snel is speels, eenvoudig, effectief en duidelijk. Dit sluit aan bij mijn stijl van begeleiden. De training is gebaseerd op de bewezen effectieve MBSR van Kabat-Zinn. 

De lessen bestaan uit  actieve en rustige oefeningen, verhalen en gesprekken. Er is een logisch opbouw in thema’s. De training bestaat uit 8 lessen.

Ik kom wekelijks op een gepast tijdstip 30-40 minuten in de klas trainen. De lessen zijn  aangepast op de betreffende leeftijdsgroep. Op de andere dagen van de week kan er er 5 a 10 minuten per dag worden geoefend door de eigen leerkracht/begeleider. Hiervoor wordt materiaal verstrekt. 

Het doel is om na 8 weken de betreffende leerkracht/begeleider voldoende handvaten te hebben gegeven om mindfulness te blijven oefenen. Hiervoor is het noodzakelijk dat de leerkracht/begeleider aanwezig is tijdens de training.

Voor wie?

Kinderen & jongeren van 4 -19 jaar.

De training kan aangeboden worden aan groepen binnen het onderwijs of de  jeugdzorg. Het kan worden ingezet als onderdeel van het curriculum of als training gericht op een specifieke ondersteuningsbehoefte. Individueel kan een training worden gevolgd via een coachingstraject. Informeer naar de mogelijkheden.
“Ik merk dat de kinderen het echt fijn vinden, ze vragen zelf om de oefeningen”

– Leerkracht groep 5 –

Lees meer ervaringen >

Reacties zijn gesloten.